dimarts, 3 de març del 2009

El teclat català


El teclat català


Ací teniu una manera de "catalanitzar" el teclat de l'ordinador mentre es fa ús del Microsoft Word. Es tracta de fer que el teclat sembli adequat expressament per a l'ús de la llengua catalana. I això d'una manera senzilla, manual i personal. Amb aquest teclat es guanya temps. De fet, aquest petit programa forma part d'un mètode d'escriptura ràpida que encara no he aconseguit enllestir.
Així, passo a detallar el que s'ha de fer, punt per punt.
1. Condició sine que non, que el català sigui l'idioma seleccionat al Word.
2. Anar a insertar i baixar el botó autotexto a la barra d'elements.
3. Per a adequar la ela geminada, l·l cal anar a autocorrección, i allà on diu Reemplazar: heu d'escriure ++ (el signe més, repetit), i, tot seguit, allà on diu Con: heu d'escriure l·l A partir de les hores, per a escriure una ela geminada, polsareu ++
4. Igualment, per adequar el dígraf ny, a Reemplazar: heu d'escriure ¡¡ i a Con: ny
5. Igualment, també es guanya temps si s'adequa la ï, reemplaçant `` (doble accent greu) i a Con: heu d'escriure ï (la i amb dièresi)
6. Un resultat semblant, si s'adequa la ü. On diu Reemplazar: heu descriure ¨¨ (doble signe de dièresi), i allà on diu Con: heu d'escriure ü (la u accentuada amb dièresi)
7. La norma ortogràfica és deixar un espai després del punt i coma. És per això que també podem adequar a l'escriptura ràpida el punt i coma amb un espai. Per això, a Reemplazar: heu d'escriure ,, (dues comes seguides) i a Con: heu d'escriure ; (punt i coma i un espai).
8. Semblantment heu de fer per a adequar el signe : (el signe dels dos punts seguit d'un espai). A Reemplazar: heu d'escriure .. (un punt seguit d'un altre punt), i allà on diu Con: heu d'escriure : (el signe de dos punts amb un espai).
9. Per a escriure els 3 punts seguits, a Reemplazar: heu d'escriure ... i a Con: heu d'escriure : .